Er det farligt at cykle?

I Politiken kunne man i lørdags læse Lisbeth Landschoff Lassen, Overlæge, phd. speciallæge i neurologi, agitere for at gøre brug af cykelhjelm lovpligtig.


Tillad mig i den anledning at præsentere et par videnskabelige indspark til den debat.


I moderne klummeskriveri er det god skik og brug, at lægge ud med en disclaimer:

Jeg har intet imod cykelhjelme, det hænder, at jeg selv har én på.

Når jeg alligevel stikker snuden frem er det fordi jeg har noget imod unødig angstmarketing og bekymringsindustri rettet mod en letpåvirkelig ungdom.


Jeg forstår så soleklart, at en Overlæge i neurologi naturligvis ser med bekymring på hver eneste person der ender på sygehuset med en hovedskade, det manglede da bare. Men på det grundlag at bede om en lovbefalet cykelhjelmstvang er både irrationelt, bøvet og helt unødigt angst-inducerende.


Det er nemlig ikke farligt at cykle.

Men, det er farligt, på en folkesundheds-skala, at lade være med at cykle!


Tillad mig at fremføre et par tal desangående:


Vi er cirka 5,7 millioner mennesker i Danmark, ifølge Cyklistforbundet benytter ca. 17% af os cyklen hver dag på vej til skole eller arbejde, vi er altså cirka en million hverdagscyklister.

Rundt regnet betyder det, at vi hver dag kører mindst 2 millioner cykelture, kortere eller længere, altså tur/retur.

Afhængende af om man er skoleelev med 200 mødedage eller i arbejdsstyrken med minimum 250 mødedage kan det hurtigt udregnes til næsten en halv milliard cykelture om året. Heri ikke medregnet alle de løjerlige midaldrende mænd som i hobetal kører racercykel i flok om søndagen – den gruppe hører jeg i øvrigt selv til.


Heldigvis går det for langt de fleste rigtigt godt. Men desværre rammer også her skæbnen og ifølge sygehusstatistikkerne havner 15 - 16.000 mennesker årligt på skadestuen efter et fald eller en ulykke på cykel. Dette tal dækker alt fra et skrabet knæ til et livstruende hovedtraume.

30 cyklister dør hvert år, deraf 11 grundet hovedskader.


Ser man på sygehusstatistikkens oversigt over hovedskader fremgår det, at næste halvdelen af alle hovedskader kommer fra bilulykker. En fjerdedel fra sport og fritidsaktiviteter. Også arbejdsulykker fylder godt i statistikken, men bemærkelsesværdigt udgør cyklistuheld kun ca. 1%.

I øvrig samme niveau som fodgængere.


Ville man påtvinge fodgængere at bære hjelm? Næppe.

Ville det kunne gøre en forskel at gennemtvinge hjelmtvang i biler? Måske.Til en upassende æbler-og-pærer sammenligning vil jeg minde om, at 14.000 danskere dør årligt af rygning for slet ikke at nævne den byrde overvægt og fedme pålægger folkesundheden …. gid de dog ville cykle sig en tur.


På trods af, at vi er et af de allermest cykelaktive folk i verden og meget gerne brander os selv i internationale sammenhænge som en cyklist-nation ser vi desværre antallet af cyklister falde år efter år og særligt er det et hastigt voksende antal børn som ikke får lov at cykle i skole, der dominerer denne på alle måder uhensigtsmæssige udvikling.


Mange ville ellers argumentere for, at det er sundt for børn at cykle i skole.

Udover den åbenlyse folkesundheds-fordel kan man også argumentere for at ungerne møder friskere op i skolen, får lidt gratis motion og tidligt lærer sig at blive gode trafikanter. Helt banalt er det sundt for barnet at blive stillet over for en daglig udfordring som barnet føler det kan løse med succes. De daglige cykelture til og fra skole udgør næsten lutter fryd og lykke, både for den enkelte og for samfundet.


Når det går galt, og det gør det jo desværre en sjælden gang imellem, så er der ingen tvivl om, at slag mod hovedet kan få et bedre udkomme, hvis der en hjelm mellem hovedskallen og asfalten, derom hersker vist ingen tvivl. Statistik fra hospitalerne viser, at der kan være en 50% øget overlevelseschance ved hovedtraume når man bærer hjelm.

Selv bærer jeg altid cykelhjelm når jeg træner i et felt med andre hobby-cykelryttere, men når jeg cykler til købmanden vælger jeg den fra. Sådan udøver jeg min egen daglige risikovurdering og den tiltror jeg alle andre omkring mig, en lov på det felt vil være unødig og blot bære brænde til et bål som allerede brænder den helt forkerte vej.


Min anke er således ikke om, eller ikke, flere bør cykle med hjelm. Min store bekymring udspringer af, at cykelkulturen som jeg elsker og dyrker, af hele mit hjerte, ikke ser ud til at nyde godt af den irrationelle angst som, tror jeg, fortrinsvist bekymrede møder, på et helt irrationelt og uvidenskabeligt grundlag, pådutter deres børn.


Selvfølgelig er vi forældre bange på vores poders vegne. Selv sender jeg hver dag tre børn afsted på cykel, men jeg undertrykker min angst for at der skal ske dem noget fordi jeg ved, at jeg ved at skræmme dem er med til at ødelægge deres gode og vigtige daglige cykeltur. Jeg sætter min lid til, at jeg har lært dem at være opmærksomme trafikanter, at holde øjne og ører åbne og se sig godt for. Cykelhjelmen lader jeg dem selv bestemme over. Det privilegium opnår man i min husstand når man fylder 10 år og har bevist, at man er en kompetent cyklist.


Såfremt man anerkender mine ovenfor anførte tal må man konkludere, at det ikke er farligt at cykle, men man kunne frygte …. jeg frygter …., at det beklagelige antal af børn og unge der i stigende grad lader cyklen stå til fordel for bus, eller endnu værre bagsædet af mors bil, gør det på grund af en frygt og en angst for at cykle, som altså ikke har fundament i en realistisk risikovurdering.

Jeg betvivler ikke et øjeblik overlæge Lisbeth Landschoff Lassens gode motiver i forholdet til hovedskader, men jeg frygter, at hun skaber en unødig angst, en frygt hvor ingen frygt bør være og at hun derved gør langt større skade på den gode og sunde danske cykelkultur end hun velsagtens ønsker sig.


Vi bør alle i vores valg eller fravalg af cykelhjelm formå at se hen over de enkeltstående og forfærdelige cykeluheld med hovedskade og dødelig udgang og i stedet holde os det videnskabelige faktum for øje:

Det er ikke farligt at cykle, men det er farligt IKKE at cykle!


Kommentér

Alle kommentar bliver gennemtjekket af en moderator